4 september, Vasamuseet
I samverkan med Vasamuseet genomfördes programmet ”1 000 år på Östersjön”, torsdagen den 4 september. Publikintresset var stort och alla 100 platser utsålda. Förutom en majoritet av Samfundsmedlemmar lockade programmet också medlemmar från Vasamuseets vänförening.
Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, gjorde en bred historisk exposé över länderna runt Östersjön. Han lyfte särskilt fram marina märkesaktiviteter som de första båtfararna som kom över havet till dagens Nyland på 1000-talet. En annan viktig
del av Östersjöns historia är Hansan som framgångsrikt opererade runt Östersjön i Hansastäder som Kalmar och Visby. Hansan hade också flera hamnar i sydvästra Nyland.
Efter Henrik Meinanders föreläsning som mestadels tilldrog sig på Östersjöns yta, ställdes siktet in på vad som döljer sig i djupen. Patrik Höglund, marinarkeolog och forskningssamordnare på Vrakmuseet, berättade om vrak från perioden 1600–1800. Ingen annanstans i världen finns så många välbevarade vrak som i Östersjöns bräckta vatten. Till skillnad från det salta havet trivs inte skeppsmasken i sött eller bräckt vatten. Genom marinarkeologiska undersökningar och arkivstudier har de senaste åren ett tjugotal skepp identifierats och deras öden lyfts till ytan. Patrik Höglund berättade inte bara om fartygens identitet och syften utan visade också hur vraken nu hanteras på ett marinarkeologisk säkert sätt.
Där tog Lars Grundberg vid, tidigare ambassadör i Tallinn och samfundsmedlem, och vi befann oss åter ovan havets yta. Lars berättade den dramatiska historien om de 852 ester som efter vapenstilleståndet mellan Finland och Sovjetunionen 1944 ännu en gång tvingades fly. De bordade galeasen Venus som la ut i hårt väder från Raumo med sikte på Sverige. Målet var Gävle, men den överlastade skutan gick inte att segla i stormen. Efter en färd som var nära att sluta i katastrof landade man i Örnsköldsvik. Där gick invånarna man ur huse för att hjälpa flyktingarna. Lars Grundbergs berättelse blev i övergripande mening en hyllning till alla dem som under årens lopp tvingats lämna sina trygga östersjöhamnar för att söka skydd i andra länder.
Marcus Risberg, VD för Destination Gotland, med lång bakgrund i den åländska rederinäringen, flyttade oss till nutid och reflekterade över dagens och framtidens förutsättningar för passagerartrafik över Östersjön. Vi konstaterade att havet att fortsatt spelar stor roll för våra moderna transportbehov. Östersjön lever, men är i dåligt skick. Det är dock en annan historia som förhoppningsvis kommer att berättas en annan gång.