Med en konsert på Prins Eugens Waldemarsudde  avslutades Samfundets temaår kring den 100-årsjubilerande åländska självstyrelsen.  Två av Ålands operastjärnor, Frida Johansson och Philip Björkqvist,  pianisten Patrik Komorowski från Ålands musikinstitut, och Cecilia Zilliacus,  framstående violinist och konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik , gjorde kvällen minnesvärd. All musik på konserten hade  anknytning till Åland eller till den tid kring förra sekelskiftet då Åland fick sin självstyrelse och  konstnärskolonin i Önningeby var aktiv. På Waldemarsudde  pågår utställningen ”Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland” ända fram till slutet av mars 2023.
 
Det var sånger och pianomusik av Jean Sibelius, violinstycken av svenska Amanda Maier och Claude Debussy.  Dessutom musik komponerad av ålänningarna Jack Mattsson,  Otto Andersson, Sture Isacson och Knut Grüssner. Den entusistiska publiken som fyllde museets Gallerisal, där  konst av Isaac Grünewald just nu visas, fick också höra Lasse Mårtensons välkända musik ur tv-serien Stormskärs Maja i en duett med Frida Johansson och Philip Björkqvist.
 
Patrik Komorowski gav en lättsam exposé över det som kallas det åländska operaundret – på scener i runt om i Europa  finns ett tiotal  åländska operasångare som alla skolats på musikinstitutet i Mariehamn. Det var tal av museichefen Karin Sidén, Samfundets ordförande Hans Karlander och den åländska kulturministern Annika Hambrudd som underströk konstens och musikens viktiga roll på det självstyrda Åland. Konserten anordnades med stöd från Ålands landskapsregering och Märta Christina och Magnus Vahlquists Stiftelse.