Konst, kärlek och krig i Westös ”Skymning 41”

Samfundets traditionsrika Litteraturafton var i år annorlunda eftersom Samfundet samarbetade med Kulturhuset/Stadsteatern. Litteratursamtalet med Kjell Westö ägde rum på Stadsteaterns Lilla scen inför fullsatt salong. Ett drygt hundratal medlemmar har skaffat sig Samfundets fribiljetter, den övriga publiken var extern.

En av höstens mest omtalade böcker är Kjell Westös ”Skymning 41”. Det blev ett givande en timme långt samtal mellan Samfundets litteraturansvariga Elin Claeson Hirschfeldt om Westös kritikerrosade och storsäljande roman. ”Skymning 41” utspelar sig i Stockholm och Helsingfors under slutet av Vinterkriget och början av Fortsättningskriget, där journalisten Henry och skådespelaren Molly sliter med sina respektive karriärer. Westö berättade att han länge undvikit att skriva om krigen i Finland, som satt djupa spår i hans egen familj. Romanen handlar heller inte direkt om kriget utan om hur människorna påverkas i krigs- och kristider. Konst, kärlek och krig är romanens bärande teman och blev det också för boksamtalet. Stadsteaterns skådespelare Nina Zanjani och Linus Troedsson läste ut Westös roman. 

Efter boksamtalet presenterade diplomaten och författaren Olof Ehrenkrona Appell förlags nyutgåva av en modern klassiker, ”Jättens andedräkt”, av Krister Wahlbäck med en nyskriven inledning av Carl Bildt. I boken tecknas de stora dragen i Finlandsfrågan i Sverige, från förlusten av sex svenska län 1809, över 1900-talets krig och fram till vår tid. Nyutgåvan är ett samverkansprojekt mellan Kulturfonden för Sverige och Finland och Samfundet Sverige-Finland.