Bara drygt ett halvt dygn efter att valresultatet av det finska valet stod klart samlades ett 60-tal Samfundsmedlemmar i svensk-finska advokatfirman Roschiers  kontor i centrala Stockholm – med  milsvid utsikt över hustaken – för att ta del av en första valanalys.  Det var finska Yles Nordenkorrespondent Pirjo Auvinen och Svenska Dagbladets politikreporter Torbjörn Nilsson som under Hans Karlanders ledning samtalade om valresultatet och vilken regering som kan tänkas tillträda i Finland.

Samlingspartiet blev största parti tätt följt av Sannfinländarna och Sanna Marins socialdemokrater. Det blir nu Samlingspartiets ledare Petteri Orpo som får i uppgift att enligt finsk tradition bilda en regering som har majoritet i riksdagen. Läget är ovisst, menade både Pirjo Auvinen och Torbjörn Nilsson. Flera möjligheter finns för Orpo. Han kan antingen vända sig till Sannfinländarna – det skulle dock utesluta samarbete med flera av partierna till vänster, eller till Socialdemokraterna.

Ytterligare ett antal mindre partier måste och in i regeringen för att man ska kunna bilda en majoritet.  Ett regeringssamarbete mellan det moderata Samlingspartiet och Socialdemokraterna är en icke helt orealistisk möjlighet, ansåg  Pirjo Auvinen.