Roleff Kråkström, vd för Moomin Characters Oy,  berättade vid ett lunchföredrag den 8 juni den fascinerande historien om hur Tove Jansson och hennes familj redan på 1950-talet tagit ett stadigt grepp om upphovsrätten till Mumintrollen.  Det är ett grannlaga uppgift att se till att muminfiguerna inte förvanskas, men samtidigt ge företag i hela världen möjlighet att använda  dem på sina produkter  –  allt från de välkända muggarna till Adidas sneakers. Alla Mumindalens figurer är idag globalt registrerade varumärken.

Muminberättelserna har blivit en av Finlands stora exportframgångar. Japan och Europa är huvudmarknaderna. Det säljs idag muminprodukter för tio miljarder globalt, berättade Roleff Kråkström, som är gift med Tove Janssons brorsdotter Sophia.

Tove Jansson (1914-2001) skrev och illustrerade flera böcker och hundratals seriestrippar om Mumintrollen mellan åren 1945 och 1980. Roleff Kråkström betonade att Tove Janssons Muminvärld är ett konstverk och speglar hennes  värderingar; frihet, tolerans, respekt och framtidstro, .


Föredraget,  som var ett samarrangemang mellan Samfundet och advokatfirman Roschier, lockade ett 50-tal åhörare både  från Samfundet och Roschiers kundkrets.