Med anledning av 100-årsjubileet 2024 genomförde Samfundet i samarbete med ABF Stockholm fyra arrangemang öppna för allmänheten.

Under våren anordnades två arrangemang. I höst ordnas ytterligare två. 

Musikalisk show – Arne Alligator & Djungeltrumman


Söndagen den 10 november kl 14.00 i ABF-huset

Söndagen den 10 november inbjöd Samfundet, i samarbete med ABF, till en musikalisk show med Arne Alligator och hans två kompisar i bandet Djungeltrumman. Inte mindre än 560 personer – vuxna och barn – anmälde sig. Cirka 350 fick plats i
ABF-husets Z-sal.

Det blev dans och sång till Arne-favoritlåtar och efter konserten fick alla möjlighet att träffa Arne och ta en bild med honom och hans kompisar! Arne Alligator är en figur som fick sin början i en musikgrupp grundad av finlandssvenskarna Marcus ”Macke” Granberg och Anton Molander. Från låten Arne Alligator växte det hela till sig och Arne Alligator & Djungeltrumman är Nordens mest streamade barnband och kan stoltsera med över 300 miljoner visningar på Youtube! 

Arne Alligator & Djungeltrumman är regisserad av Daniel Sjöberg och ensemblen utgörs av Elliot Allain, Tobias Johansson och Adam Wilson Wallnäs, alla tre professionella musikalartister.

Den genomskinliga gränsen


Tisdagen den 1 oktober

I Tornedalen finns unik erfarenhet av samverkan mellan Sverige och Finland. Gränsen tenderar att lösas upp och man förstärker välfärden genom att nyttja resurser och kunskap från två länder. Men även i Tornedalen krävs att ytterligare gränshinder rivs. Hur kommer Tornedalen att utvecklas i ett allt tätare svenskt-finskt samarbete?

Detta diskuterade Anders Ahnlid, ordförande Nordiska ministerrådets Gränshinderråd med Ida Karkiainen, riksdagsledamot från Haparanda under styrelseledamoten Jesper Brandts ledning.

Klart är att trots ett mycket omfattande samarbete över gränsen återstår många hinder. Inte minst när det gäller folkbokföring och försäkringskassefrågor. Coronapandemins stängda gränser innebar ett bakslag för gränssamarbetet från vilket man i regionen ännu inte riktigt hämtat sig. Under frågestunden togs också frågan om språket i Tornedalen – meänkielis – ställning och tvåspråkigheten som tillgång och problem. Ett 60-tal medlemmar och andra intresserade fanns i publiken i ABF-husets Katasal.

 

Om hur finska språket kan överleva i Sverige


Tisdagen den 4 juni

En finskspråkig kultur i Sverige är en tillgång för både Sverige och Finland, på samma sätt som den finlandssvenska kulturen i Finland är en tillgång för båda länderna. Samtidigt talar allt färre i Sverige finska – hur går det då med den finska kulturen i Sverige?

Det var ämnet för ett samtal modererat av Finlandsinstitutets förre chef Anders Eriksson med  Alexandra Salmi  från Sverigefinska ungdomsförbundet och Jarmo Lainio,  professor emeritus i finska språket vid Stockholms universitet. Mötet hölls i Katasalen i ABF-huset i Stockholm tisdagen den 4 juni med ett 50-tal personer i publiken.

Jarmo Lainio menade att det nyvakande intresset för att lära sig finska hade gjort honom mindre pessimistisk om finskans framtid i Sverige än han var för några år sedan. Han pekade på att det nu tas en hel del nya initiativ inte minst i de kommuner som ingår i det finska förvaltningsområdet. Rent allmänt har dock Sverige tidigare fått en hel del kritik i internationella fora för sin språkpolitik för minoriteter. Idag har cirka 200 000 svenskar finska som modersmål.

Alexandra ’Salmi berättade om ungdomsförbundets initiativ att skapa intresse för finsk kultur hos barn och barnbarn till finska invandrare. Idag finns ett nyvaknat intresse bland unga svenskar med finsk bakgrund att lära sig och också att använda sina föräldrars och mor-och farföräldrars språk. Sverigefinska skolan har lång kö av barn som vill läsa finska och ABF i Stockholm  har fullbelagda kurser för svenskar med finska rötter som vill lära sig finska.

Anders Eriksson betonade att det är mycket viktigt för den svensk-finska relationen  att ha en finsk kultur i Sverige och en finlandssvensk kultur i Finland.

https://abfstockholm.se/evenemang/om-hur-finska-spraket-kan-overleva-i-sverige/

Filosofiska rummet om svensk och  finsk  identitet


SR P1:s program Filosofiska rummet  sändes från ABF-huset i samarbete med Samfundet den 8 mars

Här en länk till programmet:

Nya tider och nya identiteter – om Sverige, Finland och Nato 8 mars 2024 – Filosofiska rummet | Sveriges Radio