Praktfullt och enkelt på kunglig utställning

Ett 50-tal Samfundsmedlemmar samlades på kvällen den 19 oktober i bitande höstkyla på Slottets borggård. Snart blev vi dock insläppta i den Armfeltska salongen där förste intendent Lars Ljungström från Kungl. Husgerådskammaren gav oss en introduktion till utställningen ”Vasa till Bernadotte – Kultur i rikets tjänst – 1523-1973-2023” som vi därefter besökte. Lars Ljungström beskrev hur hovkulturen, arkitektur, konst och seder, genom tiderna påverkat det svenska samhället och kulturlivet.

2023 är ett dubbelt märkesår för Sveriges statsskick. H.M. Konungen firar 50 år som statschef och 500 år har förflutit sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs vilket innebar Sveriges utträde ur Kalmarunionen och upptakten till en fungerande svensk statsförvaltning.

Utställningen består av föremål ur de kungliga samlingarna men också inlån från andra museer och institutioner. Det är praktfulla föremål från kröningsceremonier, bröllop och begravningar, men också enklare föremål – till exempel en hätta från Sophiasystrarna, som symboliserar kungahusets sociala engagemang.